Demonstraţii de luptă şi gladiatori la Festivalul Roman

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Roman Zalău – Porolissum a continut, sâmbătă, cu demonstraţii de luptă, în Grădina Colegiului Naţional „Silvania” din municipiul sălăjean. În faţa publicului aşezat pe iarbă ori pe baloţi de paie, legiunile romane şi-au încrucişat armele cu dacii decişi să îşi apere teritoriul. Reconstituirea acestor momente de istorie veche a fost cu atât mai fidelă cu cât armamentul şi vestimenţia luptătorilor ambelor părţi sunt atent lucrate după modelul celor folosite cu peste 2.000 de ani în urmă.
Apreciate de public au fost şi luptele de gladiatori care au dat viaţă platoului, în jurul orelor amiezii. Mai multe tipuri de gladiatori din Imperiul Roman, cu arme specifice, au luptat şi, după caz, au fost declaraţi învingători ori condamnaţi de spectatori la moarte, luptele reconstruind în detaliu sângeroasele scene care în trecut animau arenele romane.
Cel mai gustat moment a fost acela în care copiii au fost invitaţi să ia în mâini săbiile de lemn pentru a încinge lupte cu gladiatorii, cei mici savurând duelul în timp ce bunicii şi părinţii i-au fotografiat şi aplaudat de pe margine. De remarcat că printre spectatori s-au aflat şi circa 40 de copii din Baia Mare (clasa a II-a, n.r.), care au venit cu învăţătoarele la Zalău pentru a asista la fetivalul roman.
Atelierele lui Lucretius Aquila au fost şi ele un punct de interes pentru public, atât cele de cărămidărie, cât şi cele de olărit. Cei care au ajuns în faţa lor au avut ocazia de a vedea cum se pregăteşte lutul şi se produc cărămizi, opaiţe, figurine şi jucării, dar au primit şi informaţii detaliate despre alegerea lutului şi tehnicile de lucru direct de la patronul atelierelor. În altă parte a platoului, corturile dacilor liberi şi-au spus propria poveste. Dacă romanii au atras atenţia prin armuri, fibule strălucitoare şi veşminte purpurii, de partea dacilor a stat simplitatea portului, bărbile şi pletele lungi. Dacii de sâmbătă, întocmai ca străbunii de acum 2.000 de ani, au purtat pantaloni lungi, îndoiţi la glezne, cămăşi încinse în talie şi căciuli trase pe frunte,în timp ce femeile erau înveşmântate în rochii lungi, albe sau în nuanţe pământii, împodobite cu cusături şi şnururi din piele. În timp ce bărbaţii daci şi-au pregătit armele pentru luptă, femeile coseau ori preparau bucate la un foc aprins într-o latură a platoului.
De asemenea, sâmbătă trasul cu arcul a fost şi el atractiv pentru spectactori, iar doritorii au putut să îşi încerce forţa şi îndemânarea, sub atenta supraveghere a instructorilor.
Duminică, registrul manifestărilor se va muta la Castrul Roman de la Porolissum – Moigrad. Pentru ca publicul să poată ajunge mai uşor la Porolissum, Primăria Zalău a prevăzut duminică trei transporturi cu autobuzele operatorului de transport în comun Transurbis, pe ruta Zalău – Moigrad şi retur.
În cele trei zile de desfăşurare a festivalului (21-23 septembrie, n.r.) este estimată o prezenţă de aproximativ 10.000 de persoane.

Leave a Comment